anak bijak

Didik Al Quran

tips semulajadi kurangkan resdung ni memang terbaik

Aachhuuu! Aaaaacchhuuuu…! Bergegar satu rumah dibuatnya.

Baru bersin, dia bersin lagi. Begitulah rutin anak yang ada resdung setiap pagi. Kuat pula bersinnya. Banyak kali. Macam nak tercabut hidung tu. 


Masalah ini bagai tiada penghujung. Lendir tebal di hidung pasti membuatkan anak susah nak bernafas.

Tanah liat putih. i like

tanah liat putih bahan dalam bedak asmak
Assalamualaikum semua

APA YANG TANAH LIAT PUTIH BOLEH BUAT UNTUK KECANTIKAN KULIT KITA

Tips-tips kecantikan kulit wajah dan badan menggunakan tanah liat sebenarnya sudah lama diamalkan. Cuma, di Malaysia kurang didedahkan mengenai kaedah ini. Mungkin kerana stigma masyarak
at

10 - 14% kanak-kanak sekolah ada asma? biar betul.

Assalamualaikum semua.


teringat hari jumaat 10 feb baru ni. Ada anak murid datang bilik guru dalam keadaan mengah. Muna yang nampak ni terus buku laci dan keluarkan minyak herba asmak dan sapu. Elok je anak murid tu sandar di kerusi 

secara ringkanya G6PD ni

Assalamualaikum semua.


Kali pertama Muna dengan G6PD adalah tahun 2008. Lepas je Muna lahirkan anak Muna yang pertama. Masa mula dengar, hmmm apa itu? Terus teringat ada kawan Muna yang letak mail dia dengan perkataan G6PD ni. Nampak dia

Panduan mandikan bayi dengan betul

Assalamualaikum semua.


Seronoknya tengok orang ada baby nikan. bau baby tu yang Muna tak tahan. Anak sendiri boleh cuim banyak-banyak kali. Anak sendiri nengok jelah. Sekarang ni anak Muna yang bongsu (buat masa sekarang huhuhu) dah 1 tahun 1 bulan ni pun dok cium je. Apatah lagi yang baru lahir. Orang kata bau baby ni

Jus Asmak Gold untuk siapa?

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah, sihat kami harini. Muna nak sambung mengenai Jus Asmak Gold. Jus ni sesuai di ambil bermula dari 3 tahun ke atas tetapi

hilangkan kahak dengan Jus Asmak Gold

Assalamualaikum semua.


Petang cuti ni sunyi je. Anak-anak baru tertidur. Bolehlah Muna update blog. Bukan mudah nak update bila masing-masing nak buat kerja juga.

bahan - bahan Jus Syifa' nama lain bagi jus koles

Assalamualaikum semua

Fameskan sejak 2 menjak ni jus koles. Jus yang ada lemon, halia, bawang putih tu. Jus tu bulan lepas kami ada buat, suami yang buat sebenarnya. Dari awal proses hingga ke akhirnya suami

Postpartum psychosis penyakit meroyan

Assalamualaikum semua

Allahu akbar, semalam kecoh di talian telefon, viral di pelbagai media mengenai ibu kelar leher bayi 2 bulan. Kisahnya pelbagai versi yang dapat. Walau apa pun ceritanya, kes seperti ini

HMFD? Apa tu?

Assalamualaikum semua

HMFD ni adalah singkatan bagi penyakit tangan , kaki dan mulut. Untuk pengetahuan semua, penyakit ni SANGAT biasa di negara-negara Asia. Kalau diingat balik,

Surah Arrahman , surah kesyukuran

Assalamualaikum semua.

Petang ahad ni mesti masing-masing sibukkan. Ada yang lipat baju, bersih laman rumah, gosok baju kerja dan sekolah, buat makanan special dan macam-macam lagi. Hari ahadlah hari bersama keluarga. Masing-masing happy dan ceria hinggakan

aduh, sakitnya buasir ni

 assalamualaikum semua.

aduh, memang sakit buasir ni. Muna pernah kena time lahirkan anak yang ke dua. Sembelit pula masa anak pertama. Ada yang tertukar buasir dan sembelit ni. dua dua ni tak sama tau. Sembelit ni kita sakit nak

alhamdulillah menang contest

Assalamualaikum semua

Siapa pernah menang contest senyum sikit ๐Ÿ˜Š. Muna ni bukan selalu join, mana yang sempat je. Suka tengok orang yang selalu menang contest ni. Rajin betul join contest. Bila rajin tu, menang pula tu. Ada 2 orang muna tahu selalu menang. Tu pun

Cara nak tahu tahap level berapa semput kita. kronik ke? biasa -biasa ke?

Assalamualaikum semua

Hari ini Muna nak kongsi tahap level semput. Maklumat ini sangat berguna bagi individu yang mempunyai semput ni. Terutamanya kanak-kanak kecil yang tidak tahu nak cerita kepada kita.Ni sebagi langkah berjaga-jaga supaya kita lebih prihatin. Siapa tahu,

Sistem Pertukaran Guru sesi Jun 2017 dan BUKA

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk hirup udara yang segar ni dan diberi kesihatan untuk terus menghambakan diri dan memohon ampun kepada NYA. ๐Ÿ˜ƒSihat ke semua ni? 

Asma dan alahan saling berkaitan ke?

Assalamualaikum semua.

Tengah hari tadi ada yang tanya Muna, betul ke bila ada asma mesti ada alahan Muna? Payah lah macam ni tak dapat makan benda yang best. Kesian la kat akak ni. Ish ish ish

TERBAIK cara kejutkan anak ni

Assalamualaikum semua

Cara paling sempurna kejutkan anak adalah dengan kasih sayang. Anak ni boleh dengar salam kita walaupun ketika mereka sedang tidur tau. Ada kajian yang menyatakan sekiranya kita ingin suntikkan perilaku yang baik semasa anak mula nak tidur tu, kita bisikkan sesuatu yang kita inginkan. Contohnya 

Elakkan perkara ni semasa urut bayi

Assalamualiakum semua

Muna suka sangat urut anak Muna. Time urut tu kita rasa bonding dengan anak sangat rapat. Anak ni suka sangatlah bila kita urut. Gelak sakan. Sambil urut kita senyum-senyum, main ciku cak. Boleh hilang stress tau. Lebih- lebih lagi

Resdung boleh sebabkan hilang sabar?

Assalamualaikum semua.

Takut pula Muna baca artikel mengenai resdung ni. Muna tak pernah alami simptom resdung ni. Tapi dari bacaan Muna, ramai sebenarnya ada resdung ni. Muna nampak anak sulung Muna, Abg Nasr yang selalu selsema dan tergaru-garu hidung ni. Muna tak pernah lagi cuba bagi dia apa-apa ubat sebelum ni. Tapi, lepas baca artikel ni Muna perlu mula