anak bijak

Didik Al Quran

Benci Tengak Muka Sendiri Macam Monster?

Dah pakai macam-macam produk tetap tak hilang juga jerawat.

Tak pernah terfikir apa punca jerawat timbul kat muka. Meh, nak cerita sikit
jerawat timbul disebabkan apa :

1. Masalah hormon

Sebab tulah kalau kita tengok hari ini lebih ramai dari kalangan remaja perempuan dan awal dewasa yang mengalami masalah jerawat berbanding wanita dewasa.

2. Masalah Jangkitan Bakteria

Orang yang mempunyai masalah jerawat biasanya mempunyai lebih banyak bakteria ini pada kulit mereka. Oleh itu, berhati-hati semasa menyentuh jerawat kerana ia boleh memindahkan  bakteria ini ke bahagian yang lain pula.

3. Pengambilan makanan

Secara tak langsung, pemakanan kita juga penyebab pertumbuhan jerawat. Seeloknya elakkan makanan yang berminyak dan pedas. Makanan pedas jika selalu diambil boleh mengaktifkan keradangan pada jerawat.

4. Stress

Percaya atau tidak, lagi anda stress, lagi banyaklah jerawat yang akan keluar. Berterusan dalam stress hanya akan memburukkan lagi simptom jerawat anda.

5. Penggunaan kosmetik dan alat solek

Jika anda selalu menggunakan alat solek dan kosmetik pada wajah, tetapi tidak membersihkannya dengan baik, maka ini boleh menjadi penyebab tumbuhnya jerawat.

6. Pancaran cahaya matahari

Sebenarnya cahaya matahari bukanlah penyebab utama masalah jerawat. Walaubagaimanapun, haba yang dihasilkan oleh cahaya matahari kepada anda boleh menyebabkan kulit anda berpeluh dan berminyak sekaligus menyebabkan liang roma anda juga tersumbat.

7. Pakaian

Pakaian anda juga boleh jadi punca anda ditumbuhi jerawat terutamanya pada bahagian belakang badan. Belakang badan kita juga mempunyai ribuan kelenjar dan liang roma yang boleh memerangkap sebum dan minyak. Oleh itu, pakailah pakaian yang sesuai dengan iklim tropika di Malaysia ni.

Zaman sekarang terlalu banyak produk yang menggunakan bahan kimia berbahaya. Jadi anda perlu berhati-hati dalam memilih set penjagaan kulit, pilih pada bahan semula jadi.

Anda boleh cuba Bedak Asmak, kerana jaminan 100% natural dengan menggunakan tanah liat putih.

" Terbaik juga untuk resdung. Anak K. Ju resdung kuat habis satu badan penuh jerawat. Sejak guna Bedak Asmak ni dah kering dan makin kurang"- Kak Junita

Biar lambat kesannya asalkan selamat.


Macam mana nak dapatkan?

Hubungi muna lah, 0139240260 😊

No comments:

Post a Comment