اسلام عليكم ورحمة الله وبركته
hari minggu yang lalu, Muna berpeluang menjala. Resepi yang diperolehi dari pakcik google. Alhamdulillah menjadi roti jalanya. Cepat je habis. Roti jala boleh dimakan bersama sambal pedas dan kari. Muna sekeluarga memakannya bersama kuah kari. Kari pula lebihan dari masakan malam kami. Roti jala ini di buat untuk sarapan. Di sini Muna sertakan resepi pasti jadi yang Muna cuba. Sedap dan cukup perisa ~~
bancuhan yang dah siap ~~ |
BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (optional, kalau tak nak susu, letak air)
2-3 titik pewarna makanan kuning (Muna masukkan warna oren ~~)
1 biji telur
3 camca besar mentega air (atau minyak zaitun)
Secubit garam
Sos kegemaran sebagai pencicah (kuah kari, sambal tumis, gula atau apa saja yang sesuai)
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (optional, kalau tak nak susu, letak air)
2-3 titik pewarna makanan kuning (Muna masukkan warna oren ~~)
1 biji telur
3 camca besar mentega air (atau minyak zaitun)
Secubit garam
Sos kegemaran sebagai pencicah (kuah kari, sambal tumis, gula atau apa saja yang sesuai)
Ini namanya jala suka hati ~~ |
CARA MEMBUATNYA :
- Satukan semua bahan2 di atas kecuali sos pencicah. Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi. Ketepikan 10 minit.
- Panaskan non-stick pan, mat guna saiz 10 inci. Lenser dengan sedikit minyak zaitun (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila panas, paip kan adunan yang telah diisi dalam acuan botol sos bermuncung tiga secara zig-zag. Kemudian buat kaedah sama tapi kali ini bertentangan jaluran tadi.
- Masak dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat, berhati2 lipat seperti dalam gambar, kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung. Kemaskan dan alih dalam pinggan. Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama sos kegemaran atau sambal tumis
Maaf gambar tak cantik sebab lepas tangkap tak tengok..tak sabar nak makan ~~ |
No comments:
Post a Comment